Rybářský spolek Chotíkov o.s.

Výroční zpráva za rok 2010

 

 

Založení a cíle sdružení

 

V souladu s § 6 zákona č. 83/1990 Sb. o sdružování občanů vzniklo 4.2.2008 občanské sdružení „Rybářský spolek Chotíkov o.s.“ s přiděleným IČO:22684972.

 Hlavním cílem organizace je sdružit poměrně početnou rybářskou obec v Chotíkově a nabídnout  možnost dále rozvíjet rybářský sport a podílet se na společných akcích sdružení, ale i obce. V rámci činnosti je  důsledně brán důraz na ochranu životního prostředí nejen v okolí vodních ploch.

Založením rybářského kroužku pro mládež a organizováním společenských akcí se zaměřením na rybářský sport přispíváme k popularizaci tohoto oboru a snažíme se rozšiřovat naší členskou základnu.

Mimo to je v zájmu sdružení podporovat i ostatní akce pořádané obcí nebo ostatními sdruženími v obci a spolupracovat s nimi na obecně prospěšné činnosti.

 

 

Organizace a členská základna

 

Struktura a obsazení funkcí občanského sdružení se v roce 2010 drobně změnila. V revizní komisi nahradil odstupujícího T. Bělohlavého M. Škarda ml., byla posílena funkce správce rybníka o J. Michela. Stanovy i provozní řád jsou beze změn.

Adresa občanského sdružení je: Chotíkov 151, 330 17 Chotíkov

 

Složení výkonného výboru sdružení:

Václav Kučera – předseda

Martin Smolák – místopředseda

Miroslav Zdychynec – hospodář

Milan Škarda – člen výboru

Pavel Kodl – člen výboru

 

Složení revizní komise:

Zdeněk Doerr – předseda

Ladislav Cipra – člen komise

Milan Škarda ml.  – člen komise

 

Ostatní funkce:

Martin Smolák – vedoucí rybářského kroužku

Jiří Michel, Stanislav Vožeh  – správci rybníka Hádek

Pavel Kodl – evidence brigádnické činnosti

Milan Škarda – manažer a svačinář

 

Členská základna:

Podmínky přijímání nových členů sdružení jsou obsaženy ve Stanovách sdružení a v Provozním řádu sdružení. Během letošní činnosti spolu se členem sdružení postupně stalo 49 osob. Jejich evidenci vede výkonný výbor.

 

 

Činnost spolku

 

Rybník Hádek – V rámci využívání rybníka pro činnost spolku se v průběhu roku 2010 stabilizovala pravidla ohledně přístupu a chování se u tohoto objektu tak, aby nedocházelo ke konfliktům, mohla být zajištěna činnost spolku a zároveň došlo k omezení nelegální činnosti a pytláctví. Na jaře bylo vysazeno cca 300kg kapří násady jako základ nové generace a 25 ks jesetera cca 25 cm. Odpadky byly pravidelně odváženy. Po zimě nedošlo téměř k žádnému úhynu. Stav rybí obsádky je uspokojivý – násada z roku 2008 již dosahuje velikosti kolem 45cm. V zimě bylo zajištěno vysekávání ledu.

V průběhu roku bylo zaznamenáno oznámení a následné šetření ČIŽP, které prokázalo bezvadný stav jak vody, tak okolí rybníka. Obec Chotíkov nechala zpracovat Pasport rybníka a Manipulační a provozní řád rybníka. Spolek obdržel výjimku z vodního zákona kvůli krmení.

 

Brigádnická činnost – v rámci brigádnické činnosti spolku probíhaly zejména akce, které měly za úkol zajistit v okolí rybníka Hádek čistotu životního prostředí a provedení drobných oprav a úprav. Veškeré činnosti byly konzultovány se správcem lesa a následně evidovány ve zprávě o brigádnické činnosti. V rámci brigádnické činnosti byla dále dobudovávána klubovna v objektu „Markovny“

 

Akce pro veřejnost – v průběhu roku 2010 uspořádalo občanské sdružení několik akcí určených pro veřejnost. 

27.2. byl uspořádán druhý ročník rybářského bálu.

30.dubna se rybářský spolek ujal organizace a pořádání Májky – zajištění májky poskytnutí zázemí a klubovny v objektu Markovny, pořádání akce u v lese.

17.července bylo spolupořádáno 1. pirklohraní

19. června byl uspořádán další ročník rybářských závodů pro dospělé i pro děti - Memoriál Jana Schorníka - a akce byla zakončena posezením v klubovně.

Ve spolupráci se Svazem žen úspěšně byla 17.září pořádána pouťová zábava.

25. září byly uspořádán 3.ročník závodů pro chotíkovskou veřejnost pod názvem „O pohár předsedy rybářského spolku“. Akce byla pojata i jako ukončení sezóny na rybníku.

11. prosince měl být uspořádán tradiční „Vánoční kapr“, bohužel kalamitní situace v lese neumožnila bezpečný přístup rybníku.

 

 

Rybářský kroužek – i v roce 2010 probíhaly schůzky rybářského kroužku pro děti. Do kroužku docházelo průběžně cca 15 dětí.  Novým členům kroužku se podařilo složit rybářské zkoušky a získat rybářský lístek. Letos se nám podařilo v červnu zorganizovat rybářský víkend u rybníka Hádek a následně ještě rybářský tábor na přehradě Hracholusky, kterého se účastnili i rodiče. Děti se účastnily rybářských závodů. Schůzky se z většiny odehrávaly u rybníka Hádek, kde probíhalo zdokonalování v praxi. Několik kroužků bylo i na koupališti v rámci zdokonalení lovu na plavanou. V prosinci byla pro děti uspořádána besídka a všechny děti obdržely hodnotný rybářský dárek. 

 

Rybářská klubovna – Objekt byl dále upravován a dovybavován v rámci brigádnické činnosti spolku za konzultace a dohledu obce Chotíkov. V roce 2010 sloužil zejména schůzkám rybářského kroužku a výkonného výboru. Objekt byl v souladu s dohodnutým způsobem jeho využívání zapůjčován ostatním složkám obce či  k soukromým akcím.

 

WWW stránky – od počátku vzniku sdružení byly založeny i www stránky spolku, kde jsou k dispozici veškeré dokumenty týkající se sdružení (stanovy, provozní řád, zápisy ze schůzí, pořádaní akce, aktuality,…). Jsou dostupné z www stránek obce http://www.obec-chotikov.cz/spolky/rybarsky-spolek-chotikov-os/. 

 

Hospodaření

 

V roce 2010 jsme pracovali s rozpočtem ve výši cca 170000,-. Hlavním zdrojem příjmů sdružení byly členské příspěvky a příspěvek na činnost od obce Chotíkov.  Na výdajové stránce byly největšími položkami vybavení spolku a pokračující práce na adaptaci klubovny. 

Zjednodušený rozpis příjmů a výdajů sdružení je zde:

 


Příjmy:

Členské příspěvky

43000

Kulturní akce a závody

18878

Sponzorský dar

5000

Zůstatek 2009, úroky

7164

Příspěvek obce

100000

Celkem

174042

 

Výdaje:

Dětský kroužek

33325

Zarybnění

2106

Závody, akce

10454

Vybavení spolku

77849

Provoz, opravy, vybavení

13633

Celkem

137367


 

Závěr a Poděkování

 

Závěrem je třeba prohlásit, že i v příštím roce bude probíhat činnost spolku tak, aby byly naplněny všechny body jeho stanov. Nadále bude pokračovat činnost rybářského kroužku. Po dalším roce fungování věříme, že příští rok bude naše činnost zase kvalitnější a nenastanou žádné vážnější komplikace při rozvoji spolku. 
Na tomto místě je také potřeba poděkovat všem, kteří se podíleli na činnosti rybářského spolku v roce 2010. V první řadě obci Chotíkov za vstřícný přístup poskytnutí příspěvku na činnost. Poděkování patří i sponzorům, kteří poskytli materiál či finance pro činnost sdružení. V poslední řadě všem členům spolku, kteří se aktivně účastnili jeho chodu a jejich rodinám, že jim to umožnili.